2023. gada 09. november

(Latvian) Izdota Latvijas kultūras kanona stāstu puzle bērniem „Stāstu stāsts”

Sorry, this entry is only available in Latvian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Latvijas kultūras kanona stāstu puzle bērniem „Stāstu stāsts”. Foto: Kristians Luhaers.
Latvijas kultūras kanona stāstu puzle bērniem „Stāstu stāsts”. Foto: Kristians Luhaers.

Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) Latvijas kultūras kanona projekta ietvaros izdevusi stāstu puzli „Stāstu stāsts”. Tās autores ir rakstniece Luīze Pastore un māksliniece Anete Bajāre-Babčuka. Spēles dizainu veidojusi Madara Lesīte-Volmane.

„Stāstu stāsts” ir Latvijā līdz šim nerealizēta formāta spēle, kas rotaļīgā veidā palīdz attīstīt radošas domāšanas un stāstu stāstīšanas prasmes, iepazīstina ar Latvijas kultūras kanona vērtībām, skatot tās nevis kā sastingušus pieminekļus, bet kā sākuma punktu sarunai. Bērni un arī pieaugušie spēles dalībnieki aicināti brīvi rīkoties ar kartītēm (un arī kultūras kanona vērtībām), ievietojot tās jaunos kontekstos un radot jaunas interpretācijas.

Spēles tēli, vide un elementi radīti, iedvesmojoties no Latvijas kultūras kanona vērtībām visās tā astoņās nozarēs. Kartītēs var atpazīt meitenīti – filmas „Baltie zvani” galveno varoni, mopēdu „Rīga-12”, Vilhelma Purvīša ainavu atmosfēru, Rīgas koka arhitektūru un Rundāles pili, Ojāra Vācieša un Imanta Ziedoņa dzejas motīvus, svilpaunieku, Jāņu ugunskurus un daudz citu ar Latvijas kultūru saistītu elementu visā nozaru daudzveidībā un to savstarpējā – gan organiskā, gan negaidīti oriģinālā – mijiedarbē.

Stāstu puzles iespējams iegādāties LNB veikalā „Draugu telpa” un e-veikalā.

Latvijas un diasporas izglītības iestādes var pieteikties saņemt spēles bezmaksas eksemplārus, rakstot uz e-pastu kulturaskanons@lnb.lv un norādot pārstāvēto skolu, kā arī īsi aprakstot, kā šīs spēle tiks izmantota.

Programmas Latvijas skola soma ietvaros 1.–4. klases skolēni aicināti apmeklēt nodarbību „Latvijas kultūras kanona puzle „Stāstu stāsts” ar rakstnieci Luīzi Pastori”. Plašāka informācija ŠEIT.

Stāstu puzle tapusi Latvijas kultūras kanona projekta ietvaros ar Latvijas Kultūras ministrijas un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu. Projekta vadītāja: Maija Treile. Spēle izgatavota SIA „Veiters Korporācija”.

Luīze Pastore ir daudzu bērnu grāmatu, tostarp „Mākslas detektīvu” sērijas, autore, kuras darbi saņēmuši nozīmīgus apbalvojumus. 2022. gadā grāmata „Laimes bērni” saņēmusi prestižo Boloņas Bērnu grāmatu tirgus balvu „Jaunie apvāršņi”, ko piešķir īpaši inovatīvai grāmatai. Luīze Pastore vairākkārt saņēmusi Latvijas Literatūras gada balvu (2014. un 2016. gadā), Starptautisko Jāņa Baltvilka balvu bērnu literatūrā (2015. un 2022. gadā), 2018. gadā britu žurnāls „The Guardian” iekļāvis „Dog Town” (darba “Maskačkas stāsts” tulkojums) gada labāko jauno bērnu grāmatu izlasē.

Savukārt māksliniece Anete Bajāre-Babčuka kopš 2017. gada ilustrējusi astoņas bērnu grāmatas, jaunākā no tām ­– Māras Zālītes „Tango un Tūtiņa sēnēs” (2023). 2022. gadā mākslinieces darbi nominēti gan Jāņa Baltvilka balvai, gan grāmatu mākslas konkursā „Zelta ābele”. Ar Ineses Zanderes stāsta „Divas Almas” (2022) ilustrācijām Anete Bajāre-Babčuka 2023. gadā iekļuvusi Boloņas grāmatu meses ilustratoru konkursa finālā, bet šoruden saņēmusi vienu no nozīmīgākajām ilustratoru balvām pasaulē – Bratislavas ilustrāciju biennāles „Zelta ābolu”.

 

Papildu informācija:
Anita Smeltere
Muzejpedagoģe
Latvijas Nacionālā bibliotēka
E-pasts: kulturaskanons@lnb.lv
Tālr.: +371 26420065