2021. gada 06. oktober

(Latvian) Kultūras pietura Rīgas sirdī

Leider ist der Eintrag nur auf Latvian verfügbar. Der Inhalt wird unten in einer verfügbaren Sprache angezeigt. Klicken Sie auf den Link, um die aktuelle Sprache zu ändern.

Publicitātes foto
Publicitātes foto

Imanta Ziedoņa fonda „Viegli” izglītības iniciatīva „Ziedoņa klase” atklāj vides objektu „Z–pietura”, kurā satiekas Latvijas kultūras kanona personības un viena otrai stāsta par savām savpatībām, izcilību un radošumu. Interaktīvo vides objektu iespējams apciemot Sporta 2 kvartālā Rīgā, Sporta ielā 2.

„Z–pietura” veidota autobusa pieturas stilistikā, kur autobusu maršrutu un laiku vietā atrodams špikeris ar interesantiem faktiem par Latvijas kultūras kanonistiem. „Ziedoņa klase” iepazīstina ar dažiem no faktiem, kuri iekļauti vides objektā „Z–pietura”:

  • Kārlis Skalbe sarakstījis vienu no  visu laiku populārākajiem daiļdarbiem latviešu literatūrā – „Kaķīša dzirnavas” –, esot ieslodzījumā.
  • Emīls Dārziņš devis savam dēlam Volfgangam vārdu par godu komponistam Volfgangam Amadejam Mocartam, kurš bija viņa vislielākā autoritāte mūzikā.
  • Lūcija Garūta 1944. gadā kantātes „Dievs, Tava zeme deg!” pirmatskaņojumā piedalās arī pati, jo ērģelnieks bija saslimis.
  • Ansis Cīrulis 1918. gadā radījis grafiku pirmajai Latvijas Republikas pastmarkai ar saulīti.

Dzīves gājuma detaļas un personīga informācija apkopota par kopumā 35 Kultūras kanonā iekļautām personībām. Veidojot vides objektā iekļauto kanona personību apskatu, „Ziedoņa klases” komanda novērojusi, ka Kultūras kanonā lielākoties ierindoti vīriešu kārtas pārstāvji, ēnā atstājot vairākas izcilas Latvijas kultūrtelpas sievietes.

„Mūsu mērķis ar šo pieturvietu ir veicināt neapzināto mācīšanos – nemanot pastaigas laikā ir iespēja iemācīties ko jaunu. Mūsuprāt, mēs par maz zinām par kultūras personībām un vērtībām, tādēļ esam apkopojuši interesantus faktus, kuri, iespējams, šādā neierastā formā labāk iespiedīsies atmiņā,” pauž „Ziedoņa klases” vadītāja Elizabete Pavlovska. Vides objekts „Z–pietura” no 5. oktobra brīvi pieejams ikvienam apmeklētājam jebkurā diennakts stundā radošajā Sporta 2 kvartālā, Sporta ielā 2, Rīgā.

„Ziedoņa klase” ir Imanta Ziedoņa fonda „Viegli” gaita izglītībā, realizējot Imanta Ziedoņa ideju: „Latvijai būs nākotne tikai tad, ja mēs, par spīti visiem nelabvēlīgajiem apstākļiem, pietiekami daudz spēka, līdzekļu un uzmanības veltīsim izglītībai.” Balstoties uz „Ziedoņa muzeja” pētniecībā iegūtajiem materiāliem, „Ziedoņa klase” piedāvā alternatīvu, pieredzē balstītu mācīšanās procesu bērniem, jauniešiem un citiem Ziedoņa daiļrades cienītājiem. „Ziedoņa klases” nodarbība, izlaušanās spēle „Blēņas un pasakas”, ieguva apbalvojumu „Kilograms kultūras 2019” kategorijā „Pārsteigums”. Iniciatīvas misija ir ne tikai piedāvāt interesantas mācību stundas, bet arī atbalstīt un iedvesmot skolotājus jēgpilnu sarunu pēcpusdienās. Sarunu cikls „Skolotājs ir Personība” jau kļuvis par apmeklētu un iemīļotu ikmēneša notikumu skolotājiem no visas Latvijas.

Plašāka informācija par visām „Ziedoņa klases” aktivitātēm sociālajos tīklos Facebook: https://www.facebook.com/Ziedonaklase/ un Instagram: https://www.instagram.com/ziedonaklase/ un mājaslapā https://fondsviegli.lv/lv/ziedona-klase.

 

Papildu informācija:
Kristiāna Salnāja
E-pasts: kristiana.salnaja@fondsviegli.lv
Tālr.: +371 26318606