post_img

Režisors Oļģerts Kroders (1921–2012) un viņa domubiedru teātris, 20. gadsimta 60. gadu otrā puse un 70. gadu sākums

Režisors Oļģerts Kroders ir viena no nozīmīgākajām personībām Latvijas teātra vēsturē. Valmieras teātrī 20. gadsimta 60. gadu otrajā pusē un 70. gadu sākumā Kroders ap sevi pulcēja talantīgu jaunās paaudzes aktieru grupu, izveidojot šajā laikā Rietumu teātrī novatorisku un Latvijas teātrī vēl nepieredzētu darba modeli – domubiedru teātri, kurā režisora attiecības ar aktieriem bija vienlīdzīgas un demokrātiskas. Oļģerta Krodera demokrātiskā, nehierarhiskā domāšana atspoguļojās viņa veidotajās izrādēs – laikmetīgā skatījumā uz dramaturģijas klasiku, padarot tās varoņus par izrādes skatītāju laikabiedriem, un atbrīvojot spēles stilu no pompozitātes. Radošais kolektīvs, kurā valdīja pilnīga uzticēšanās, izrādēs radīja tekstam paralēlo – zemteksta – slāni, kas padomju okupācijas apstākļos skatītājus mudināja uz kritisku domāšanu. Demokrātiskajiem uzskatiem un darba metodēm režisors palika uzticīgs līdz pat mūža galam. Oļģerta Krodera personība atstājusi lielu ietekmi gan uz viņa aktieriem, gan kolēģiem režisoriem, tās nospiedums joprojām jūtams mūsdienu Latvijas teātrī.

Piektais Hamlets = The fifth Hamlet: Oļģerts Kroders dokumentālajā filmā par teātri, smiekliem un vientulību [DVD]. (2009). Režisori: Krista Burāne, Mārtiņš Eihe. [Latvija]: Nomadi. Latvijas Nacionālās bibliotēkas Audiovizuālais krājums, Fdvd/521.

Režisors un aktieris Oļģerts Kroders [videokasete]. (2003). Dokumentālās filmas autore un režisore Ilona Brūvere. Rīga: Kinolats. Latvijas Nacionālās bibliotēkas Audiovizuālais krājums, Fvk/220.