post_img

Baletmeistars Aleksandrs Lembergs (1921–1985) un Latvijas balets, 20. gadsimta 60.–80. gadi

20. gadsimta 60.–80. gadi ir viens no spožākajiem posmiem Latvijas baleta vēsturē. To vislielākajā mērā noteica baletmeistara Aleksandra Lemberga personība un darbība. Šis bija laiks, kad Latvijas PSR Operas un baleta teātrī (tagad – Latvijas Nacionālā opera un balets) tika veidoti daudzi vērienīgi baleta iestudējumi un līdz ar viesizrādēm Rīgas baleta vārds skaļi izskanēja pasaulē. Aleksandrs Lembergs palīdzēja attīstīties spēcīgai jauno dejotāju paaudzei, kas ieguva godalgas starptautiskos baleta festivālos. Ar baleta trupu šajā laikā strādāja arī vairāki ārvalstu horeogrāfi, tostarp viens no pasaules baleta grandiem horeogrāfs Boriss Eifmans (Борис Эйфман, 1946).

Aleksandrs Lembergs par Aleksandru Lembergu [DVD]. (2011). Dokumentālās filmas autori Krista Vāvere, Roberts Rubīns, Ieva Rodiņa u.c. Latvijas Nacionālās bibliotēkas Audiovizuālais krājums, Fdvd/1805.

Ноктюрн [DVD]. (2006). Spēlfilma pēc Ž. Grīvas noveles motīviem, režisors Rostislavs Gorjajevs. Filma uzņemta 1966. gadā, lomā Aleksandrs Lembergs. Москва: CD LAND. Latvijas Nacionālās bibliotēkas Audiovizuālais krājums, Fdvd/2890.