post_img

Jāņi

No gadskārtu svinībām Jāņi ir vispilnīgāk saglabājies tradīciju un ieražu kopums, kas aptver gan svētku gaidīšanas, gatavošanās, gan svinēšanas un atsvētes norises. Kad gada ritējumā diena ir visgarākā un nakts – visīsākā, latvieši svin Jāņus, pavadot visīsāko nakti nomodā pie ugunskura vai pundeles – kārts galā paceltas uguns. Jāņugunis ir būtiska Jāņu svinēšanas sastāvdaļa, līdzās ugunskuriem un pundelēm, tās var būt arī darvā mērcēts, ar salmiem apvīts ratu ritenis, kas pusnaktī tiek laists no apkārtnes augstākā kalna, gan īpašas, no salmiem darinātas lampas vai lāpas. Ļaužu priekšstatos Jāņugunis ir šķīstījošas, veselību un auglību veicinošas, ļaunumu aizbaidošas.

Lai sanākam, lai svinam Saulgriežos! [CD]. ([20–]).  Kurzemes Radio raidījuma ieraksts, izpilda folkloras kopa „Nārbuļi” u.c. [Latvija]. Latvijas Nacionālās bibliotēkas Audiovizuālais krājums, Fcd/11148.

Līgodziesmas: Bellacord Electro [CD]. (2001). Izpilda Reitera koris, Jānis Āre, E. Elks-Elksnītis u.c. [Rīga]: Balss. Latvijas Nacionālās bibliotēkas Audiovizuālais krājums, Fcd/5580.