2023. gada 27. aprīls

Izveidoti pieci maršruti pa Latvijas kultūras kanona vietām Latvijas reģionos

Latvijas Nacionālā bibliotēka izdevusi piecas Latvijas kultūras kanona vērtību iedvesmotas maršruta lapas pastaigām vai autobraucieniem pa Krāslavu, Īli, Ventspils novada piekrasti, Mālpili un Purvciemu Rīgā. Maršruta lapas drukātā veidā pieejamas Ventspils, Siguldas, Krāslavas, Jelgavas un Rīgas tūrisma informācijas centros. Digitālā veidā maršruti pieejami Latvijas kultūras kanona tīmekļvietnes metodisko materiālu sadaļā.

Maršrutu pamatu veidojuši vietējie jaunieši, iepazīstinot ar savu apkaimi un vienlaikus aicinot pievērst uzmanību daudzveidīgajām Latvijas lauku un pilsētas ainavām, kā arī pastaigas vai autobrauciena laikā saskatīt gan Latvijas kultūras kanonā iekļautās vērtības, gan citas kultūrvēsturiski nozīmīgas vietas.

Jaunajos tūrisma maršrutos kultūra un daba ir ciešā simbiozē, saplūstot un izrietot viena no otras. Kalnā ir sena pils, no kuras paveras skats uz Daugavu. Kurzemes piekrastē ir vientuļa bāka, kas kādreiz brīdināja kuģus, bet tagad ir koncertzāle. Turklāt, izrādās, robeža, kur sākas un beidzas dabas ainava, nav nemaz tik viegli novelkama. Arī uz blokmājas jumta var justies kā kalnā un no augšas saredzēt upi trotuārā.

Maršruta lapu saturs balstīts Latvijas kultūras kanona konkursa (2021/2022) ietvaros tapušajos vidusskolēnu darbos. Konkursu rīko Latvijas Kultūras akadēmija sadarbībā ar Kultūras ministriju, Valsts izglītības satura centru, Latvijas Nacionālo kultūras centru un Latvijas Nacionālo bibliotēku. Tekstus un maršrutus adaptējusi Anete Konste, ilustrācijas un maršruta lapu dizainu izstrādājis Agris Bobrovs.

Satura autori: Krāslavas ģimnāzijas komanda – Laura Dzalbe, Jeļizaveta Abrosimova, Daniels Vagalis un skolotāja Inga Skerškāne; Jelgavas Mūzikas vidusskolas komanda – Gundega Māra Grūtupa, Eduards Liepiņš, Tomijs Endzelis un skolotāja Dagnija Jākobsone; Ventspils 6. vidusskolas komanda – Georgijs Kartašovs, Gļebs Vasiļjevs, Paula Lilienfelde un skolotāja Ineta Dejus; Rīgas 64. vidusskolas komanda – Viktorija Graubiņa, Beatrise Solima, Emīls Zvirbulis un skolotāja Inita Reimandova; kā arī Mālpils vidusskolas komanda – Ingars Jēkabsons, Elizabete Ģērmane, Kitija Stanke, Linda Verze un kultūrvēsturniece Ieva Pauloviča.

Maršruta lapas tapušas Latvijas kultūras kanona projekta ietvaros ar Latvijas Kultūras ministrijas atbalstu.

 

Plašāka informācija:
Anita Smeltere
Muzejpedagoģe
Latvijas Nacionālā bibliotēka
E-pasts: anita.smeltere@lnb.lv