2020. gada 15. janvāris

Noslēdzies Latvijas kultūras kanona konkursa radošais seminārs

Mākslinieks Kristians Brekte. Publicitātes attēls.
Mākslinieks Kristians Brekte. Publicitātes attēls.

Radošajā seminārā, kas 2020. gada 10. janvārī norisinājās LKA Teātra mājā „Zirgu pasts”, Latvijas kultūras kanona konkursa „Kultūras kanons, radošā un mana brīvība” fināla dalībniekiem tika prezentēts konkursa fināla uzdevums – šogad skolēni konkursa finālā prezentēs izstādes vai performances koncepciju, kas varētu tikt īstenota skolēnu pārstāvētajās pilsētās. Radošajā seminārā finālistiem bija iespēja noklausīties četras lekcijas profesionāļu vadībā un iedvesmoties fināla uzdevuma veikšanai.

Mākslinieks un Latvijas Mākslas akadēmijas asociētais profesors Kristians Brekte savā lekcijā dalījās pieredzē par to, cik plašas iespējas un radošā brīvība paveras māksliniekam, kā mākslu var veidot no praktiski jebkādiem priekšmetiem un materiāliem sev apkārt, tikai jābūt vērīgam un līdzi vienmēr jāņem maiss vai kaste, kurā savākt negaidīti atrasto. Tāpat mākslinieks stāstīja par to, kā māksla var palīdzēt tikt galā ar dažādiem jautājumiem, kas var šķist neatrisināmi.

Dizaina biroja „H2E” dizainere, Latvijas Mākslas akadēmijas profesore Ingūna Elere savā lekcijā iepazīstināja skolēnus ar to, kas ir pieredzes dizains un kādi soļi jāievēro, uzsākot darbu pie konkrēta projekta (izstādes, ekspozīcijas) izstrādes. I. Elere dalījās arī spilgtos piemēros no savas un dizaina biroja „H2E” pieredzes, stāstot par Kara muzeja, Alūksnes Bānīša stacijas un Raiņa muzeja Tadenavā ekspozīcijas iekārtošanu.

Režisore Krista Burāne atklāja savu brīvības jēdziena interpretāciju un stāstīja par projektiem, ko īstenojusi, pievēršoties sociāli nozīmīgām tēmām un vides saglabāšanai, bet galvenokārt – par dažādu, atšķirīgu cilvēku savešanu kopā ar mākslas projektu palīdzību. K. Burāne stāstīja par „Pelēkā asfalta stāstiem” E. Birznieka-Upīša ielā, Rīga 2014 atklāšanas performancēm Rīgas Centrāltirgus Gaļas paviljonā, izrādi „Robežas”, kas paplašināja jebkura izrādes apmeklētāja robežas, dodoties viesos pie daudzdzīvokļu māju iedzīvotājiem Purvciemā, kā arī par Pērnavas ielas kastaņu glābšanas akciju, parādot, cik veiksmīgi mākslinieks ar radošām idejām var būt arī pilsoniski aktīvs.

Dienas noslēgumā dalībnieki devās uz Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles (RIBOCA) biroju Brīvības ielā, kur tās darbinieki – vadošā producente Kitija Vasiļjeva, programmu direktors Kaspars Vanags un RIBOCA2 izglītības projektu vadītāja Una Meiberga – iepazīstināja klātesošos ar to, kas ir biennāle, kas sagaidāms RIBOCA2, kas jāņem vērā, domājot par mākslu ārpus kanona un ārpus ierastā. Konkursa dalībniekiem bija iespēja piedalīties RIBOCA balvu izspēlē, kā arī pašiem kļūt par RIBOCA2 dalībniekiem.

 

Informāciju sagatavoja:
Kristīne Freiberga
Kultūras kanona konkursa koordinatore
E-pasts: kristine.freiberga@lka.edu.lv
Tālr.: 29939915