2023. gada 28. september

(Latvian) Izstāde par Raiņa un Ojāra Vācieša līdzībām

Sorry, this entry is only available in Latvian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

No 2023. gada 7. oktobra līdz 2024. gada pavasarim Raiņa un Aspazijas mājā (Rīgā, Baznīcas ielā 30) un Ojāra Vācieša muzejā (Rīgā, Ojāra Vācieša ielā 19) skatāma izstāde „Viens”, kas vēsta par dzejnieku Raiņa un Ojāra Vācieša līdzībām un saskares punktiem. Izstādes atklāšana 7. oktobrī plkst. 12.00 (Raiņa un Aspazijas mājā) un plkst. 16.00 (Ojāra Vācieša muzejā).

„Ja Rainim būtu izdevies nodzīvot kaut vai 100 no paša iecerētajiem trīssimt gadiem, tad viņiem ar Ojāru Vācieti droši vien būtu iznācis tikties. Taču Rainis nomira 1929. gadā, bet Ojārs Vācietis piedzima 1933. gadā. Viņi bija lieli dzejnieki un sarežģītas personības, kuru spēkos bija ietekmēt gan literatūru, gan laiku,” stāsta viena no izstādes veidotājām, Raiņa un Aspazijas mājas speciāliste Solvita Lapiņa.

Pa vidu starp Raiņa 158. un Vācieša 90. dzimšanas dienu abu dzejnieku muzejos radīta izstāde „Viens”, kas stāsta gan par abu dzejnieku vientulības sajūtu, gan viņu attiecībām ar varu, izaicinājumiem un dzīvesbiedrēm. Katrā muzejā izstāde caur šīm tēmām vēsta tikai par vienu personību: Raiņa un Aspazijas mājā – par Raini, Ojāra Vācieša muzejā – par Vācieti. Tomēr tikai apmeklējot abas izstādes daļas, var izprast, cik daudz līdzību abiem bijis.

Abu muzeju memoriālās vides papildina līdz šim mazāk eksponēti priekšmeti, bet Jēkaba Nīmaņa skaņu gleznas „rāda” Raiņa un Vācieša dzeju aktieru Jāņa Kroņa un Ivara Krasta izpildījumā.

Izstādes veidotāji: Raiņa un Aspazijas mājas un Ojāra Vācieša muzeja speciālisti; mākslinieki: Liene Pavlovska, Artis Tauriņš; komponists: Jēkabs Nīmanis.

 

Papildu informācija:
Solvita Lapiņa
Raiņa un Aspazijas muzeja speciāliste
E-pasts: solvita.lapina@memorialiemuzeji.lv
Tālr.: +371 67272643, +371 29254193