2023. gada 02. august

(Latvian) Izdots informatīvais izdevums – burtnīca par kantāti „Dievs, Tava zeme deg”

Sorry, this entry is only available in Latvian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Atzīmējot 80 gadus kopš kantātes „Dievs, Tava zeme deg” tapšanas, Latvijas Okupācijas muzejs ir izdevis informatīvo izdevumu – burtnīcu „Kantāte „Dievs, Tava zeme deg”: dzejnieks Andrejs Eglītis un komponiste Lūcija Garūta”.

Burtnīcas satura centrā ir Lūcija Garūta un Andrejs Eglītis, kā arī kantātes izpildītāji: Teodora Reitera koris, solisti Mariss Vētra un Ādolfs Kaktiņš, atgādinot viņu dzīves gājumu un māksliniecisko pienesumu. Pētniecības gaitā ir izzinātas šo un vēl citu personu piemiņas vietas Latvijā un ārpus tās.

1944. gada 15. martā ļaužu pārpilnā Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā kantāti „Dievs, Tava zeme deg!” pirmatskaņoja Reitera koris, dziedātāji Ādolfs Kaktiņš, Mariss Vētra; pie ērģelēm, aizvietojot saslimušo Alfrēdu Kalniņu, – pati autore. Kantāte „Dievs, Tava zeme deg!” tapa pateicoties Kuldīgas evaņģēliski luteriskās draudzes mācītāja Oskara Sakārņa izsludinātajam konkursam par kantātes „Latvju lūgšana Dievam” tekstu un mūziku, lai bargajā Otrā pasaules kara laikā stiprinātu tautu un atklātu tās pārdzīvojumus. Par labākajiem atzina divus A. Eglīša darbus, kurus apvienojot, iedvesmu kantātes mūzikas radīšanai guva L. Garūta. Kantātes pirmatskaņojums notika 1944. gada 15. martā Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā. Sākoties Otrajai padomju okupācijai, kantāti izpildīt aizliedza un ierakstus iznīcināja, tomēr 1982. gadā to restaurēja komponists Longins Apkalns, tā tik atskaņota Zviedrijā un Vācijā. Latvijā kantāte iezīmēja Trešās atmodas vēsmas un „Lūgšana” – kantātes vidusdaļa – kļuva par 1990. gada Vispārējo latviešu dziesmu svētku koncerta kulmināciju. 2018. gadā “Lūgšana” no kantātes atkal skanēja dziesmu un deju svētku noslēguma koncertā. Kantāte iekļauta Latvijas kultūras kanonā.

Izdevums ir tapis Latvijas Okupācijas muzeja piemiņas vietu projekta „XX gadsimta politiskā vēsture piemiņas vietā” ietvaros. Tematiskās burtnīcas autori: Rihards Pētersons, Kristīne Čakstiņa un māksliniece Līga Dubrovska. Tematisko burtnīcu sērijā sadarbībā ar karšu izdevniecību „Jāņa sēta” Latvijas Okupācijas muzejs 2021. gadā ir izdevis pirmo izdevumu par Kurtu Fridrihsonu un „franču grupu”.

Šo un citus Latvijas Okupācijas muzeja izdevumus iespējams iegādāties muzejā, Latviešu strēlnieku laukumā 1, un „Stūra mājā”, Brīvības ielā 61.