2023. gada 09. june

(Latvian) Izstāde „Skaņu puķes, dziesmu dārzi”

Sorry, this entry is only available in Latvian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

No 2023. gada 9. jūnija līdz 9. septembrim Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) telpā „Retumu pasaule” (5. stāvā) skatāma krājuma izlase „Skaņu puķes, dziesmu dārzi”, kas ļauj iepazīt dziesmu svētku tradīcijas izcelsmi, ielūkojoties vairāk nekā 150 gadus senā pagātnē. Ieeja bez maksas.

Latviešu un līvu etniskā tradicionālā mūzika ilgus gadsimtus bija gandrīz vienīgais vietējo iedzīvotāju skaniskās izpausmes veids. Taču Latvijas teritorijā skanēja arī profesionālā un amatieru mūzika, kas kopta baznīcās, muižās un pilsētvidē, pieder Rietumeiropas tradīcijai. Latvieši pārtvēra Vakareiropā radīto dziesmu svētku tradīciju, radoši apgūdami Eiropas skaņumākslas sasniegumus un izkopdami daudzbalsīgu kordziedāšanu, bet par svētku repertuāra pamatu kļuva Latviešu tautasdziesmas un oriģinālmūzika.

Krājuma izlasē „Skaņu puķes, dziesmu dārzi” skatāmie autentiskie materiāli no LNB Reto grāmatu un rokrakstu krājuma, Sīkiespieddarbu krājuma un Mūzikas krājuma atspoguļo Baltijas vāciešu dziedāšanas svētkus, hernhūtiešu dziedāšanas tradīciju, latviešu dziesmu krājumus, Dziesmu dienu Dikļos un Jāņa Cimzes „Dziesmu rotu”, aizvedot līdz pat Pirmajiem vispārīgajiem latviešu dziedāšanas svētkiem 1873. gadā.

Izstādes satura autore ir muzikoloģe, Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētniece Ilze Šarkovska-Liepiņa. Dizainu veidojusi Linda Jeromane.

Krājuma izlase tapusi cikla „Latviešu grāmatai 500” un Latvijas kultūras kanona projekta ietvaros ar Latvijas Kultūras ministrijas finansiālu atbalstu.

Krājuma izlase apskatāma LNB darba laikā.

 

Papildu informācija:
Maija Treile
Pētniecības un interpretācijas centra vadītāja
Latvijas Nacionālā bibliotēka
E-pasts: maija.treile@lnb.lv 
Tālr.: +371 29631741