2023. gada 09. june

(Latvian) Izstāde „Krājot Dziesmu svētkus”

Sorry, this entry is only available in Latvian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

No 2023. gada 9. jūnija līdz 2. septembrim Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 4. stāva ātrijā skatāma izstāde „Krājot Dziesmu svētkus”, kas veltīta Latvijas kultūrai tik nozīmīgās dziesmu un deju svētku tradīcijas atstātajam kultūrvēsturiskajam mantojumam. Izstāde sniedz ieskatu LNB Mākslas un mūzikas centra daudzveidīgajā krājumā, kas apmeklētājiem ļaus satikties ar vēsturiski nozīmīgām skaniskām un vizuālām liecībām. Ieeja bez maksas.

Apmeklētāji aicināti klausīties ierakstus, sekot līdzi partitūrām un varbūt pat dziedāt līdzi. Izstādē apvienoti dziesmu svētku stāsti no dažādiem Latvijas vēstures posmiem. Izstādes audiālais materiāls sastāv no sešām dziesmu svētkos atskaņotām dziesmām. Katrai no tām ir vēstures lappusēs ierakstīts stāsts. Piemēram, Jāzepa Vītola „Gaismas pils” stāsts ir saistīts ar 1985. gada Dziesmu svētkiem, kad dziesma, izsvītrota no programmas, tomēr pēc tautas pieprasījuma izskanēja. Izstādes apmeklētājiem būs arī iespēja vērot grafiskā dizaina pārmaiņas dziesmu un deju svētku plakātu izlasē.

Dziesmu un deju svētku vērtības aplūkojamas arī LNB veidotajā digitālajā kolekcijā „Dziesmu svētku krātuve” (dziesmusvetki.lndb.lv), kas tagad pieejama arī angļu valodā.

Izstāde apskatāma LNB darba laikā.

 

Papildu informācija:
Anete Skuja
Izstāžu centra projektu vadītāja
Latvijas Nacionālā bibliotēka
E-pasts: anete.skuja@lnb.lv
Tālr.: +371 29709277