2019. gada 19. august

(Latvian) Mūzikas un mākslas izlase „Skalbe. Dzirnavās”

Sorry, this entry is only available in Latvian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

muzikas_un_makslas_izlase_Skalbe_DzirnavasAtzīmējot valsts simtgadi un latviešu pasaku meistara Kārļa Skalbes 140 jubilejas gadu, Radio NABA īsteno projektu „Dzirnavās”, tā ietvaros jau šajā rudenī atklāsim multimediālu kompozīciju izlasi „Skalbe. Dzirnavās”. Pirmo reizi iepazīt jauno skaņu, stāstu, zīmju un tēlu pasauli varēs Radio NABA ritošajā studijā – Baltās nakts tramvajā.

Visa gada garumā dzejnieks, 13 mūziķi un muzikālas apvienības, jaunās mākslinieces un animācijas mākslinieks, strādājuši un radījuši jaunu slavenās Kārļa Skalbes pasakas interpretāciju. Pētot pasakas vēstījumu, analizējot kodus ir radīts spilgts ceļojums šīs pasakas tēlu un simbolu pasaulē. Literārā pasaka „Kaķīša dzirnavas” (1913) ir šī projekta centrālais iedvesmas avots un tematiskā vadlīnija – drosmīgās mūzikas skaņdarbu ciklam, kuru veido šī brīža aktuālākie un pārliecinošākie alternatīvās mūzikas dažādu žanru pārstāvji. Mūziku papildina dzejnieka un mūziķa Imanta Dakša oriģinālveidots literārās pasakas pārlikums dziesmu tekstos.

„Laikā, kad steiga un centrēšanās uz savu laimi un mantu ir pārņēmusi cilvēku prātus, ir laiks atgādināt Kārļa Skalbes pasakās iekodēto latviskās dzīvesziņas ētisko un estētisko vērtību harmoniju, ideālās pasaules modeli, kurā cilvēks un daba atrodas līdzsvarā un saskaņā viens ar otru. Mūsu mērķis ir radīt drosmīgas mākslas projektu, kas cilvēkiem dotu gan enerģiju, gan spēku, gan vairotu humānismu,” pauž projekta vadītāja Anete Enikova.

Kārlis Skalbe pasaku „Kaķīša dzirnavas” rakstīja savai meitai esot cietumā, cenšoties tajā ieviest savu vērtību sistēmu, noliedzot vardarbību un naidu, cildinot garīgo spēku. Tradicionāli šo pasaku interpretē kā bērnu pasaku, kurā tiek izmantoti bērniem saprotami tēli un varoņi – kaķi, labais un ļaunais, baltais un melnais. Tomēr mēs aicinām uzlūkot šo pasaku arī kā pieaugušo pasaku, kurā šie literārie paņēmieni – pasaka, tēli un varoņi aicina distancēties no mūsdienu pasaules problēmām un palūkoties uz notiekošo ar bērna acīm. 1913. gadā uzrakstītais pasakas teksts un valoda ir dekonstruēta, saglabājot tikai tās esenci ir radīta jauna šīs pasakas skaņa un attēlojums. Projekts nav koncentrēts uz bērnu auditoriju, tieši pretēji, uz paaudzēm, kas ir uzaugušas ar šo pasaku un drosmīgas, oriģinālas, aktuālas mūzikas un tekstu veidā parāda šīs pasakas kodus un idejas visdziļākajos līmeņos.

Jauno mūzikas un mākslas albumu veido: dzejnieks un mūziķis Imants Daksis un grupa „The Bubble Gum expLOTION”, Evija Vēbere, „Plenērs”, „Inokentijs Mārpls”, „Dzelzs vilks”, Elizabete Balčus, „Difūzija”, „Baložu Pilni Pagalmi”, „Gas of Latvia”, „Zig Zag”, „Oranžās brīvdienas” un MNTHA. Vizuālo stāstu izstāsta jaunās mākslinieces no Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas Reklāmas dizaina izglītības programmas 2. kursa un pedagoģe Klāra Grundšteine, animācijas un video salikumu veido Valters Mednieks.

Divdesmit gadus pēc pasakas sarakstīšanas aktieris un režisors Vilis Segliņš veica pirmo interpretāciju kino valodā, „Kaķīša dzirnavu” tēlus radot vizuālā valodā, līdz mūsdienām tā ir saglabājusies tikai fragmentāri. Šī filma ir bijusi arī viens no ideju katalizatoriem šī projekta māksliniekiem un sajūtu līmenī, iespējams, jaunradītie video ir šīs filmas turpinājums. Filmas fragmentus kopā ar pirmajām vizualizācijām pirmoreiz skatītāji varēja vērot festivālā „Laba Daba” Līgatnes pagasta Ratniekos, kā tīzeri gaidāmajam notikumam.

7. septembrī, iezīmējot tuvojošos Kārļa Skalbes jubileju, aicinām doties muzikālā nakts braucienā tramvajā, kurā klātienē varēs atritināt šī projekta laikā tapušos skaņdarbus. No plkst. 18.00 līdz 22.00 – Rīgas ielās, maršrutā 45. vidusskola–Ausekļa iela, kursēs Radio NABA ritoša studija – Baltās nakts tramvajs, kurā aicinām pievienoties ikvienu rīdzinieku un pilsētas viesi. Uz vienu nakti atvērsim vārtus uz pasaku meistara Kārļa Skalbes tēlu, sapņu un simbolu pasauli, ļaujot ikvienam Baltās nakts viesim doties uz audiovizuālu pasaku valstību. Šis brauciens tramvajā būs kā sava veida ceļojums ārpus laika un telpas, lai atgrieztos pasaulē, par kuru var teikt, „Reiz vecos labos laikos, kad tie labie gadi bij…”. Programmā: Kārļa Skalbes pasakai „Kaķīša dzirnavas” veltītās mūzikas izlases ar Imanta Dakša vārdiem atvēršana, dzīvās mūzikas performances, teatralizēti uzvedumi un dinamiskas vizualizācijas.

Pasaku tramvaja programma tiks raidīta arī tiešraidē LR6 − LU Radio NABA ēterā FM 95,8 un naba.lv, t.sk., video tiešraidē.

Projekts tiek īstenots ar Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas „Latvijai – 100” atbalstu.

 

Papildu informācija:
Anete Enikova
Radio NABA producente, projektu vadītāja
Tālr.: +371 27166164
E-pasts: anete@radionaba.lv