2018. gada 19. september

(Latvian) Līdz 21. septembrim ir iespēja pieteikties Latvijas kultūras kanona konkursam

Leider ist der Eintrag nur auf Latvian verfügbar. Der Inhalt wird unten in einer verfügbaren Sprache angezeigt. Klicken Sie auf den Link, um die aktuelle Sprache zu ändern.

kk_konkurss_2018_2019Latvijas vispārizglītojošo skolu 10.–12. klašu un mākslas un mūzikas skolu vecāko kursu skolēni līdz 21. septembrim tiek aicināti pieteikties Latvijas kultūras kanona konkursam „Kultūras kanons manā skolas somā”, kurā, balstoties kultūras kanona vērtībās un aktuālajā kultūras piedāvājumā, jauniešiem būs jāveido kultūras programma, kas būtu izmantojama skolās, un jādiskutē par strīdīgi vērtētiem kultūras notikumiem, tradīcijām un vērtībām.

Jau septīto gadu Latvijas Kultūras akadēmija (LKA) sniedz vidusskolas vecuma jauniešiem iespēju līdzdarboties kultūras mantojuma popularizēšanā un komunikācijā, organizējot Latvijas kultūras kanona konkursu. Ik gadu konkursa tēma tiek mainīta, piedāvājot skolēniem dažādus ar kultūras aktualitātēm, kultūras mantojumu, tradīcijām un Latvijas kultūras kanonu saistītus uzdevumus. Kultūras kanona konkursa 2018–2019 mērķis ir nodrošināt jauniešu praktisku un radošu iesaisti Latvijas valsts simtgades kultūras programmas izpētē, kā arī Latvijas skolas somas satura identificēšanā.

Konkurss norisinās trīs kārtās. Pirmā kārtā Latvijas reģionos notiks no 2018. gada 8. līdz 12. oktobrim. Pirmajā kārtā 3 skolēnu komanda skolotāja vadībā izpēta Latvijas kultūras kanona vērtības un iepazīstas ar aktuālo kultūras piedāvājumu. Aktuālajā kultūras piedāvājumā komandai ir jāidentificē septiņi pasākumi, kuriem ir saikne ar kultūras kanona vērtībām. No šiem pasākumiem komanda izveido savām interesēm atbilstošu kultūras pasākumu TOP 7, kas, izmantojot radošas un inovatīvas izteiksmes formas, tiks prezentēts konkursa pirmajā kārtā. Katrā reģionā tiks izvēlētas divas labākās komandas, kas piedalīsies konkursa otrajā un trešajā kārtā. Pirmās kārtas norise reģionos:

  • oktobris – Vidzeme, Cēsu Vēstures un mākslas muzejs (Cēsis, Pils laukums 9)
  • oktobris – Latgale, Latgales vēstniecība GORS (Rēzekne, Pils iela 4)
  • oktobris – Kurzeme, Kuldīgas Mākslas nams (Kuldīga, 1905. gada iela 6)
  • oktobris – Zemgale, Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzija (Jelgava, Mātera iela 30)
  • oktobris – Rīga, Latvijas Kultūras akadēmija (Rīga, Ludzas iela 24)

Otrā kārta notiks 2019. gada 11. janvārī LKA Teātra mājā „Zirgu pasts” (Rīga, Dzirnavu iela 46). Otrajā kārtā komandas kopā ar Latvijas simtgades biroja, Latvijas skolas somas iniciatīvas, Latvijas Nacionālā kultūras centra, Latvijas Nacionālās bibliotēkas pārstāvjiem un ekspertiem semināra ietvaros apgūs Latvijas jaunā, arī strīdīgā kultūras mantojuma veidošanās, tā digitalizācijas un citus mantojuma mūsdienu saglabāšanas paņēmienus. Semināra ietvaros notiks diskusija par to, Ko no simtgadē jaunradītajiem kultūras artefaktiem saglabāt un kā? Kam tos vajag šodien? Kam vajadzēs rīt?.

Konkursa trešā kārta – fināls – notiks 2019. gada 25. janvārī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (Rīga, Mūkusalas iela 3). Komandām būs jāizvēlas kultūras / mākslas notikums no Latvijas valsts simtgades programmas, kam ir potenciāls kļūt par kultūras mantojumu 21. gadsimta Latvijas iedzīvotājiem. Trešās kārtas uzdevuma precizējumu komandas uzzinās fināla dienā.

KONKURSA NOLIKUMS (PDF)

Lai pieteiktos konkursam, ir jānokomplektē komanda 3 skolēnu un 1 skolotāja sastāvā un līdz 2018. gada 21. septembrim jāaizpilda tiešsaistes pieteikuma forma: https://ej.uz/Kanona_konkurss_2018.

Latvijas kultūras kanona konkursu organizē Latvijas Kultūras akadēmija sadarbībā ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju, Valsts izglītības satura centru, Latvijas Nacionālo bibliotēku, Latvijas Nacionālo kultūras centru un UNESCO Latvijas Nacionālā komisiju.

Ar konkursa norises gaitu var iepazīties Latvijas kultūras kanona tīmekļa vietnē www.kulturaskanons.lv, Facebook lapā https://www.facebook.com/kulturaskanons un Latvijas Kultūras akadēmijas mājaslapā www.lka.edu.lv.

 

Informāciju sagatavoja:
Aija Lūse
Latvijas kultūras kanona konkursa projekta vadītājas asistente, sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasti: kulturaskanons@lka.edu.lv, aija.luse@lka.edu.lv
Tālr.: 29107218