2022. gada 13. january

(Latvian) Kultūras kanona konkursa radošais seminārs

Sorry, this entry is only available in Latvian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

14. janvārī plkst. 10.00–16.30 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) organizētajā Kultūras kanona konkursā „Kultūras kanona desmitgade. Ainavas paplašināšana: daba, kultūra un es” tiksies piecpadsmit skolēnu komandas, kas pārliecinoši sevi pierādīja konkursa pirmajā kārtā, prezentējot oriģinālus tūrisma maršrutus. Iespēja attālināti (platformā Zoom) piedalīties seminārā būs arī komandām, kas netika uz otro kārtu.

Otrajā kārtā konkursa rīkotāji kopā ar kultūras un radošā sektora, kā arī tūrisma nozares profesionāļiem piedāvās apgūt inovatīvas un oriģinālas tūrisma maršrutu veidošanas prakses, digitālās vides un jauno tehnoloģiju integrēšanu mantojuma reprezentācijā; atklās dramaturģijas principu izmantošanas pieredzes, kā arī radošuma un improvizācijas lomu maršruta izstrādes jaunrades procesā.

Biznesa augstskolas „Turība” un Ventspils Tehnikuma pedagogs, ceļojumu plānotājs un gids Harijs Egliens pastāstīs, kā notiek piedzīvojumu maršrutu būvēšana, LKA lektors un dramaturgs Ivo Briedis atklās, kā veidojas maršruta dramaturģija un kā maršrutu padarīt par mākslas darbu. Savukārt, lai skolēni zinātu, kas ir labi tūrisma maršruti, pilsētvides pētnieks, tūrisma kritiķis, LTV raidījuma „Ielas garumā” veidotājs Mārtiņš Eņģelis piedāvās ielūkoties sliktākajās Latvijas kultūras kanona tūrēs. Tradicionālās kultūras pētniece, LKA Zinātniskās pētniecības centra pētniece, ekskursiju un pārgājienu plānotāja un vadītāja Ieva Vītola dalīsies pieredzē par to, kāda ir vietas stāsta nozīme ainavā un maršruta veidošanā, bet LKA studente un producente Līva Lilija Graņica pastāstīs par projektu, ko pati īstenojusi, – literārās klausāmtakas Gulbenes novadā „Ceļi, kas paliek: no vārda uz vārdu”.

Radošais seminārs paredzēts, lai uzlabotu fināla uzdevuma izpildei nepieciešamās prasmes un kompetences. Skolotāji saņems sertifikātus par dalību seminārā.

Dalību konkursa otrajā kārtā turpinās 15 skolu komandas. No Vidzemes reģiona – Siguldas pilsētas vidusskola, Ādažu Brīvā Valdorfa skola, Mālpils vidusskola, Ogres tehnikums. No Kurzemes – Ventspils 6. vidusskola, Saldus vidusskola. No Latgales – Krāslavas ģimnāzija, Krāslavas Varavīksnes vidusskola. No Zemgales – Jelgavas 4. vidusskola, Jelgavas Tehnoloģiju vidusskola, Jelgavas Mūzikas vidusskola. No Rīgas un Pierīgas – Āgenskalna Valsts ģimnāzija, Rīgas Juglas vidusskola, Ogres Valsts ģimnāzija, Rīgas 64. vidusskola.

Šajā gadā konkursa organizatori – Latvijas Kultūras akadēmija sadarbībā ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju, Latvijas Nacionālo bibliotēku, Latvijas valsts simtgades biroju, Latvijas Nacionālo kultūras centru, Valsts izglītības satura centru un projektu „Kompetenču pieeja mācību saturā” (Skola2030) – aicināja skolēnus veidot tūrisma maršrutus, kas tika izstrādāti, apzinot Latvijas kultūras kanonā iekļautās kultūras un dabas vērtības, kā arī identificējot savas pilsētas dabas un kultūrainavas.

Ar konkursa norises gaitu var iepazīties Latvijas kultūras kanona mājaslapā www.kulturaskanons.lv, Facebook lapā https://www.facebook.com/kulturaskanons un Latvijas Kultūras akadēmijas mājaslapā www.lka.edu.lv.

SEMINĀRA PROGRAMMA (PDF)

 

Informāciju sagatavoja:
Aija Lūse
Konkursa projekta vadītājas asistente, sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasts: aija.luse@lka.edu.lv
Tālr.: 29107218