2024. gada 05. aprīlis

Vecrīgas silueta iespiešanas darbnīca

Publicitātes foto.

2024. gada 6. aprīlī plkst. 12.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 5. stāva ātrijā notiks Vecrīgas silueta iespiešanas darbnīca. Tās apmeklētājiem muzejpedagogu pavadībā būs iespēja izmēģināt rekonstruēto 16. gadsimta iespiedpresi, ar kādu savus darbus iespieda pirmais Rīgas tipogrāfs Nikolauss Mollīns. Dalība bez maksas.

Vecrīgas siluets ir Rīgas pilsētas vizītkarte un identitātes zīme. Tas ir iekļauts Latvijas kultūras kanona vērtību sarakstā. Viens no labākajiem skatiem uz Vecrīgu, neatkarīgi no laikapstākļiem, paveras tieši no LNB, tāpēc arī katram darbnīcas dalībniekam būs iespēja iespiest īpaši veidotu Vecrīgas silueta klišeju, kurā vecpilsētas baznīcu torņu smailes satiekas ar mūsdienu Rīgas ainavas simbolu – Gaismas pils ēku.

Nikolausa Mollīna tipogrāfijā 16. gadsimtā iespiestās Rīgas panorāmas ir pirmie pilsētas skati, kas tapuši tepat Rīgā. Pasākuma dalībniekiem būs iespēja uzzināt par tiem vairāk un izaicināt sevi, pildot orientēšanās spēles Gaismas pilī uzdevumu lapu.

Darbnīcas norises laiks: no plkst. 12.00 līdz 14.00, bez iepriekšējas pieteikšanās. Tikšanās 5. stāva ātrijā. Lai apmeklētu darbnīcu, nepieciešama LNB lasītāja karte vai apmeklētāja karte, kuru var saņemt LNB Klientu apkalpošanas centrā 1. stāvā. Jebkura izmēra somas jāatstāj garderobes skapītī, kurā jāievieto 1 eiro monēta. Pēc apmeklējuma monētu iespējams saņemt atpakaļ.

Iespiedpreses kopija tapusi sadarbībā ar Rīgas Valsts tehnikumu, ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas atbalstu Latvijas kultūras kanona projekta ietvaros.

 

Papildu informācija:
Ineta Vaivode
Pētniecības un interpretācijas centra projektu vadītāja
Latvijas Nacionālā bibliotēka
E-pasts: ineta.vaivode@lnb.lv